A Duna jelentős mellékfolyója a Dráva, mely hazánk harmadik legnagyobb folyója! A Dráva a Tiroli Alpokban az olasz-osztrák határ közelében ered, vízgyűjtő területe ~40000 km2, teljes hossza 749 km. Őrtilosnál lép hazánk területére. A Dráva, mint élő, aktív folyó napjainkban is zátonyokat képez, holtágakat fűz le. A holtágakra gazdag vízparti vegetáció jellemző. A folyó menti természetes növénytakarót bokorfüzesek és ligeterdők alkotják. Az erdők között – elsősorban az erdőirtásokat követően – mocsárrétek alakultak ki. A folyó főmedrének szélessége 150-400 m, mélysége 3-4 m körüli.

A folyó gyors vízjárású, esése különösen Őrtilos és Bélavár között jelentős. A Dráván nagy vízi időszak az állandó hóhatár körüli hó olvadása miatt május – júniusban, illetve a mediterrán légtömegek által kiváltott esők hatására gyakran október-novemberben figyelhető meg vízállás. A Dráva, mint hazánk egyik tiszta vizű nagy folyója fontos élettere a vízminőségre érzékeny szervezeteknek. A Drávában és mellékvizeiben a hazai halfajok több mint 2/3-a megtalálható. A Dráva, mint folyóvíz – különösen ősztől tavaszig – a vízimadarak vonulásában és telelésében meghatározó jelentőségű.

A folyó medrét követve húzódik a Duna-Dráva Nemzeti Park területének jelentős hányada, amelyen fokozott természetvédelmi szabályozások keretein belül folytatható bárminemű turisztikai tevékenység, ezért minden résztvevő vízitúrázónkat kérjük, hogy a táborhelyeken feltüntetett tiltó és figyelmeztető táblákat, jeleket és az ott szereplő szabályokat tartsa be, valamint kérje ki a túravezető tanácsát! A sebes folyású Dráván vízitúrázva élvezhetjük a helyenként még érintetlen és háborítatlan természet szépségeit. A puha fövennyel borított ligetes kikötőhelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a sátortáborozásra. A vízitúra táborhelyek, vendégváró települések csak kis gyalogtúrával közelíthetők meg. A Dráva folyón mérsékelt hajó- ill. motorcsónak forgalom várható.

A hatóságok szigorú beosztása miatt konkrét vízitúráinkat csak a kiadott végleges engedély szerinti beosztásban, állomásokkal és időpontokkal bonyolíthatjuk le.
Vízitúra időpontok, turnusok: egyeztetés, és engedély alapján.

Jelentkezés az ide szükséges engedélyek beszerzésének átfutási ideje miatt legkésőbb márciusig szükséges.

Túradíj: 20.900.- Ft/fő
Egyéb költségek az árjegyzék szerint.

A túraprogram

1. Nap

Utazás, víz és élelmiszer beszerzés, találkozás kb. 18 órakor Őrtiloson a vasútállomásnál található vízitúra táborhelyen, táborverés. Felszerelések kiosztása.
Őrtilos 236 fkm

Vízitúra táborhely:

Ligetes föveny a kis forgalmú vasútállomás tőszomszédságában. Vízről látható műtárgy a régi kompáteresztő betonpillére. Szemben, a másik parton Légrád nevezetű horvát település. Itt folyik a Mura a Drávába, azaz innentől Dráva a folyó neve. A táborhely kellemes strandolási lehetőséget is kínál. Pottyantós WC + szemetes konténer a táborhely mellett közvetlenül. Zuhanyzási lehetőség nincs ill. a Fogadó a Három Sárkányhoz étteremnél kiépítés alatt.

2. Nap

Vízitúratáv: Őrtilos-Vízvár 45 fkm
Táborbontást követően lehetőség szerint időben indulunk a hosszú vízitúra táv miatt.
Ez a folyószakasz végig horvát oldalon halad, ezért a mai napi vízitúra megtétele alatt kikötésre nincs lehetőség!
Vízitúránkon a Mura torkolatától indulva megtapasztalhatjuk a folyó valódi méretét és nagy sebességét.
Délutáni érkezés Vízvárra, régi kompkikötőhöz. Táborverés, étkezési és BÜFÉ lehetőség egy közeli presszóban.
Vízvár 191 fkm.

A vízitúra táborhely:

Ligetes föveny a folyó kanyarulatában. Vízről látható műtárgy egy fekete anyaggal borított komp ill. kishajó, valamint a táborhelytől kb. 50 m-re egy fákkal benőtt benyúló kőgát. Ez a táborhely is kellemes strandolási lehetőséget is kínál. Információs tábla hívja fel a figyelmet a természeti értékekre. Pottyantós WC + szemetes konténer a táborhely mellett közvetlenül. Zuhanyzási lehetőség nincs. A falu központja kb. 1km-re (15 perc) található. Vízváron a kertek szinte a folyóig nyúlnak. Vízvételi lehetőség adott, bolt és kisvendéglő működik.

3. Nap

Vízitúratáv: Vízvár-Barcs 38,7 fkm
Mai vízitúránk nyílt vízen zajlik, a kevésbé szabdalt vízi úton már váltakozva haladunk a két ország területén.
Barcs 152,3 fkm Barcs városa a magyar-horvát államhatár mellett található. Természetes határa a Dráva folyó, amely nemcsak élelemforrás, útvonal, de természetes védővonal is volt évezredeken keresztül.

Vízitúra táborhely:

Kaszált kis rét egy nyárfaligetben, ártéri erdővel övezve. Vízről látható műtárgy a barcsi Dráva-híd, amely alatt elhaladva a bal parton egy kb. 3m-es csónakleeresztő nyiladék kínál kikötési lehetőséget. Szakaszos kiszállás javasolt! Szemben, a horvát oldalon, 152 fkm-t jelző tábla. Pottyantós WC + szemetes konténer a táborhely mellett közvetlenül. Zuhanyzási lehetőség nincs ill. a városi strandon a belépő ellenében megoldható. A város központja kb. 2 km-re található, ahol éttermi, élelmiszer beszerzési, valamint szórakozási lehetőségek egyaránt rendelkezésre áll.

4. Nap

Vízitúratáv: Barcs-Szentborbás 19,3fkm
A vízitúra innen már nem jelent nehézséget, így a Dráva-híd állomásról történő indulást ehhez mérten igazítjuk. A határvizet jelentő szakaszon fürdés csak a magyar (bal parton) lehetséges! Táborverés Szentborbáson, fagyűjtés, ivóvízbeszerzés, tábortűz.
Szentborbás 133 fkm.
Egy igazi egyutcás település, ahol a helyiek elmondása szerint „a bolt nyitva tartása olyan, mint az időjárás”.

Vízitúra táborhely:

A DDNP kezelésében lévő, igen rendezett környezetben található vízház körüli kaszált terület magas bal parton. WC a házban, ha nincs nyitva szabadban, szemetes konténer a táborhely mellett közvetlenül. Zuhanyzási lehetőség nincs, de a kibetonozott partról beereszkedve kiváló fürdési lehetőség adódik a lemenő napfénytől csillogó Kislimányban. Ez a táborhely kifejezetten nomád stílusban eltöltendő táborozást feltételez, miszerint ügyelni kell arra, hogy az aznapi vacsorának valót és a következő napi reggelit már Barcson beszerezzük. Itt a programunkba közös főzést javaslunk. A falu 2km-re található, de az innen még 4 km-re Felsőszentmártonban minden elérhető.

5. Nap

Vízitúratáv: Szentborbás-Drávasztára 17 fkm
Tovább haladva a folyó lassulását tapasztalhatjuk, a víz továbbra is fürdésre kiválóan alkalmas.
Táborverés Drávasztárán.
Drávasztára 116 fkm

Vízitúra táborhely:

A DDNP kezelésében lévő ligetes, erdővel övezett rét a bal parton. Szemben Horvátország, határvonal kb. 70 m-ig a folyóban, amelyet tábla is jelez. Pottyantós WC + szemetes konténer a táborhely mellett közvetlenül. Zuhanyzási lehetőség nincs, de itt is meg lehet mártózni a folyóban. Ez a vízitúra táborhely is kifejezetten nomád stílusban eltöltendő táborozást feltételez, miszerint ügyelni kell arra, hogy az aznapi vacsorának valót és a következő napi reggelit már Drávasztárán beszerezzük. A falu kb 4 km-re található és presszó várja a megszomjazott vízitúrázókat.

6. Nap

Vízitúra táv: Drávasztára-Vejti 18 fkm
Táborbontás után tovább indulunk a nagy íveket leíró folyón Vejti Rév tisztás táborhelyig.
Vejti Rév tisztás 98 fkm
A nomád vízitúra táborhely 1,8 km-re található a kis településtől. Az élelmiszer beszerzés bizonytalansága miatt célszerű előző napokban arról gondoskodni!

7. Nap

Túratáv: Vejti-Drávaszabolcs 20 fkm
A mai vízitúra során az indulást követően egy rövid bepillantást teszünk a Kisszentmárton-Majlátpusztánál található majláti tó vizét a Drávába vezető csatorna torkolatánál. Továbbhaladva elérjük végállomásunkat Drávaszabolcsot, ahol kikötünk a közúti híd melletti rakparton. Felszerelések leadása-átvétele, hazautazás aznap vagy másnap.
Drávaszabolcs 78 fkm.
Vízitúránk végállomása a drávaszabolcsi határátkelő híd előtt, 100 m-re, a bal parton, található kishajórámpa. A vízitúra fáradalmait a harkányi fürdőben feledtethetjük.

 

Utazás

Odautazás: a vízitúra táborhely a vasútállomásnál található, így személygépkocsin kívül vasúton (vasúti menetrend) érdemes megközelíteni.
Visszautazás a vízitúra befejeztével Drávaszabolcsról Siklós ill. Harkányon keresztül Budapestre.
Indulás: Őrtilos
Végállomás: Drávaszabolcs
Túratáv: kb. 158 Km. Napi 4-7 órás túratávok.