A Hévízi-patak a legjobb téli vízitúra útvonal, a felső szakasza sosem fagy be, legtöbbször eljutni a Zaláig, vagy a Balatonig is. A Hévízi-patak a Hévízi tóból ered, és 12 km megtétele után a Zala folyóba torkollik. Az indulásnál 22 Celsius fokos vízbe lapátolva, a gőzölgő vízen, találkoztunk hattyúval, kis vadkacsákkal, tavirózsával, vízi liliommal.

Könnyen hajózható. Az evezést sok helyen zsilipek nehezítik. A túra során 9 km evezünk, a Zala torkolat előtti 76 sz. főútig. Hajóforgalom nincs, így zavartalanul élvezhetjük a túrázást. A patak sekély vizű, a meder 2-8 m széles. A patakon néhány zsilip került elhelyezésre, melyeket szükség esetén átemeléssel küzdhetjük le. A túra engedélyköteles, melynek beszerzését vállaljuk! Idén téltől a Balaton-felvidéki Nemzeti Park belépődíjat vezet be (1000 Ft/fő), könnyen ellenőrizhető karszalagos formában. Egyben komfortosabbá teszi az idelátogatók helyzetét, mivel az indulás helyénél és a végállomáson mobil WC-ket helyeznek ki.

A túraprogram

Találkozás 10.00-kor a Hévízi-tóval szemben, a patak bal partján van egy nagyobb fizetős parkoló, ha nem mész be a parkolóba, hanem mellette továbbmész a kerítés mellett, eljutsz a zsiliphez (300 m), de ezt az utat csak gyalogosan szabad megtenni, mivel behajtási tilalom van érvényben! A zsilipnél találkozunk.

A parkolóból az autókat a sofőrök továbbviszik a végállomásig, 76 sz. főút hídjáig.
Ez alatt, a többiek felkészülnek a túrára. Miután teljes a csapat, evezésoktatás és nekivágunk a 9 km-es távnak.

Utazás

Telekocsi szervezéssel. Javasolt útvonal (Székesfehérvárról): M7 autópálya 76 sz. főút, 71 sz. főút Keszthely, Hévíz.
Indulás: Hévíz
Végállomás: 76 sz. főút hídja
Túratáv: 9 km.

2024 évi időpontok

január 20. és 27.

február 10., 17. és 24.

A túrák szombati napokon 10:00-14:30 között zajlanak.

Túradíj: 9.900 Ft/fő (melyből 1.000 Ft/fő Nemzeti Park belépődíj)

A túradíjak tartalma: túrakenuk, felszerelések /lapát, mellény/, kenuk szállítása, szükséges engedélyek beszerzése, belépődíj, túravezetés, részletes túraterv.

Hasznos linkek

Hévíz és térsége
Festetics kastély – Keszthely
Keszthely és Hévíz-környéke
Kis-Balaton