A Hévízi-patak a legjobb téli vízitúra útvonal, a felső szakasza sosem fagy be, legtöbbször eljutni a Zaláig, vagy a Balatonig is. A Hévízi-patak a Hévízi tóból ered, és 12 km megtétele után a Zala folyóba torkollik. Az indulásnál 22 Celsius fokos vízbe lapátolva, a gőzölgő vízen, találkoztunk hattyúval, kis vadkacsákkal, tavirózsával, vízi liliommal.

heviz_14
Könnyen hajózható. Az evezést sok helyen zsilipek nehezítik. A túra során 9 km evezünk, a Zala torkolat előtti 76 sz. főútig. Hajóforgalom nincs, így zavartalanul élvezhetjük a túrázást. A patak sekély vizű, a meder 2-8 m széles. A patakon néhány zsilip került elhelyezésre, melyeket szükség esetén átemeléssel küzdhetjük le. A túra engedélyköteles, melynek beszerzését vállaljuk! Idén téltől a Balaton-felvidéki Nemzeti Park belépődíjat vezet be (1000 Ft/fő), könnyen ellenőrizhető karszalagos formában. Egyben komfortosabbá teszi az idelátogatók helyzetét, mivel az indulás helyénél és a végállomáson mobil WC-ket helyeznek ki.

A túraprogram

Találkozás 10.00-kor a Hévízi-tóval szemben, a patak bal partján van egy nagyobb fizetős parkoló, ha nem mész be a parkolóba, hanem mellette továbbmész a kerítés mellett, eljutsz a zsiliphez (300 m), de ezt az utat csak gyalogosan szabad megtenni, mivel behajtási tilalom van érvényben! A zsilipnél találkozunk.
heviz2

A parkolóból az autókat a sofőrök továbbviszik a végállomásig, 76 sz. főút hídjáig.
Ez alatt, a többiek felkészülnek a túrára. Miután teljes a csapat, evezésoktatás és nekivágunk a 9 km-es távnak.
heviz3

Utazás

Telekocsi szervezéssel. Javasolt útvonal (Székesfehérvárról): M7 autópálya 76 sz. főút, 71 sz. főút Keszthely, Hévíz.
Indulás: Hévíz
Végállomás: 76 sz. főút hídja
Túratáv: 9 km.

Jelentkezés

Major Tamás
Mobil: +36 (30) 204 – 6386
E-mail: major.tamas@eurovizitura.hu

Helyfoglalás a túradíj befizetésével valósul meg!
Költségek és egyéb feltételek az árjegyzék és a túrainformációk alatt.

Túradíj 8.400 Ft/fő+1000 Ft/fő (Nemzeti Park belépő)=9.400 Ft/fő, mely tartalmazza szükséges engedélyek beszerzését, belépődíjat, a túrakenuk, felszerelések /lapát, mellény/, kenuk szállítását, lelkes túravezetést.

Hasznos linkek

Hévíz és térsége
Festetics kastély – Keszthely
Keszthely és Hévíz-környéke
Kis-Balaton

Közösség

Túravezetői tanfolyam

Akkreditált 120 órás síkvízi túravezetői tanfolyamot szervez az EUROTREKKING Kft. a Szabad Tér Egyesülettel közösen. A Magyarországon egyedüliként akkreditált képzésen, a megfelelő elmélet elsajátítását követően, főként gyakorlati tudnivalók elsajátítására tettük a hangsúlyt.

vizituravezeto_tanfolyam

Bővebb információ a www.vizituravezeto.hu lapon található.

Biztosítás