Hazánk egyik legismertebb vízitúra útvonala a Felsőtisza Tiszabecstől Tokajig. Vízitúrázóként a Tisza felső szakasza a legizgalmasabb. A sebes víz Szatmárcsekéig kavicszátonyokkal, a Túr felduzzasztva több méteres zuhataggal, a part menti tipikus kempingekkel, homokpados táborhelyekkel igazi evezős fellegvár. A part és a festői kanyarokat leíró meder finom selymes homokba ágyazott. A vízpart szinte végig erdővel borított. A víz kiváló minőségű, fürdésre alkalmas.

Vízitúra díj: 18.900.- Ft/fő

Egyéb költségek árjegyzék szerint.

 

A túraprogram

1. Szombat

Utazás, élelmiszer beszerzés.
Gyülekező Tiszabecsen a vízparti táborhelyen. Táborverés vízitúra eszközök átvétele.

2. Vasárnap

A teljesítendő vízitúra táv: Tiszabecs-Tivadar 39,0 km
Táborbontást követően indulás Tiszabecsről 744,8 f.km.
A Tisza ezen szakasza HATÁRVÍZ! A túlpart Ukrajna területe, ezért a sodorvonalat átlépni, túlparton kikötni Tilos! Továbbá átkiabálni, távcsövezni, fényképezni szintén tilos! Ezen szabályok megsértése a magyar hatóságok részéről eljárást, illetve a túra leállítását vonhatják maguk után. A Tisza itt a leggyorsabb 3,5-5,0 km/h sebességgel folyik, kb. 70 m széles. A teljes túraútvonal legdinamikusabb szakasza vízállástól függően kavicszátonyokkal tarkított, fokozott odafigyelés szükséges!
Vízitúra pihenő Túr torkolatnál 724,0 f.km. bp.
Itt a víz egy mesterséges duzzasztógáton keresztül ömlik a Tiszába 3-5 m-es vízeséssel. Kiváló fürdési lehetőség és pihenő.
Tovább indulás, pihenő Szatmárcsekén. 720 f.km.bp
Érkezés a táborhelyre Tivadar jp. Táborverés, hosszú túranap után pihenés, este tábortűz, BÜFÉ.

3. Hétfő

A teljesítendő vízitúra táv: Tivadar- Gergelyugornya 20,0 km
Mai vízitúra napunkon folyamatos lapátolás, fürdőzések kisebb pihenők közbeiktatásával.
Érkezés Gergelyugornyára jp. 685.1 km
Táborverés, tisztálkodási lehetőség a kemping fürdőjében.
A tábornál több étterem, BÜFÉ és egyéb szórakozóhely található, nagy a tömeg és a nyüzsgés. Ezért alternatívaként a Jándi táborhely is igénybe vehető 688,6 km nomádabb körülményekkel.

4. Kedd

Teljesítendő vízitúra táv: Gergelyugornya – Tiszamogyorós: 34.3
Indulás Gergelyugornyáról jp. 685,1 f.km. fürdésekkel, pihenőkkel Tiszamogyorósig 650,8 f.km. A táborhely előtt köteles komp, az áthaladásra ügyelni kell!
Kirakodás, táborverés, tüzelő gyűjtés, tábortűz, vacsora. A kompnál BÜFÉ. Tisztálkodási lehetőség a Tiszában, vagy a faluban nyomós kútnál.

5. Szerda

Teljesítendő vízitúra táv: Tiszamogyorós-Tuzsér: 34.2 km.
Indulás bp.650,8 f.km.-tol., majd a jp. 643. f.km. újra Ukrán határ, innentől újra érvényesek az első napra ismertetett határvízi közlekedési szabályok! 632,8 f.km. Zsurk pihenő, fürdés, hideg ebéd. Igény szerint a híres 1560.-ban épített 41m magas fa harangtorony megtekintése.
Hármas Ukrán-Szlovák-Magyar jp, 620,8 f.km. a Szlovák határ vége.
Érkezés Tuzsérra 616,6 f.km az aznapi táborhely. A falu előtt köteles komp, az átkelésre ügyelni kell! Nagyon szép rendezett falu közel a táborhelyhez. A parton több BÜFÉ is található.

Tisztálkodási lehetőség az egyik üdülőben, illetve az egyik panzióban.

6. Csütörtök

Teljesítendő vízitúra táv: Tuzsér-Dombrád 23,5 km.
Mai vízitúra szakaszunk, a már egyre lassuló folyón folyamatos evezéssel fürdésekkel zajlik, a bp. 597,3 f.km. Tiszakanyárig. A Füzes csárdánál pihenő, igény szerint meleg étkezési lehetőség. Tovább evezve jutunk el Dombrádra. jp. 593,1 f.km. Táborverés, vacsora. A parton több BÜFÉ is található tisztálkodási lehetőség a Kempingben.

7. Péntek

Teljesítendő vízitúra táv: Dombrád – Tiszabercel: 24,3 km.
A tovább lassuló vízen útnak indulva Tiszakarádnál bp. 575 f.km. homokos strand található, a gáton túl BÜFÉ, vízvételezés és igény szerint étkezési lehetőség is rendelkezésre áll.
Tovább haladva jutunk el az aznapi táborhelyre bp. 568 f.km. Tiszabercelre. Kirakodás, táborverés, vacsora. A parton a töltés mögött csárda-étterem található.
Tisztálkodási lehetőség a csárda zuhanyzójában.

8. Szombat

Teljesítendő vízitúra táv: Tiszabercel – Tokaj: 25,1 km.
A vízmozgás minimális, a Tokaj előtti szakaszon 548-544 f.km. között szinte állóvíz. A fürdésekkel tarkított evezősnapunkon Közeledve végállomásunkhoz felemelő érzés megpillantani a Tokajihegy jellegzetes alakját. Tokajba 543,6 f.km a közúti híd utáni kempingben sátorverés. A felszerelések leadása. Fürdési lehetőség a kempingben.
Fakultatív záróvacsora és egyéb programok, a Rákóczi vár maradványainak megtekintése.

Hazautazás vasárnap.

Utazás

Odautazás: Fehérgyarmatig vonattal (vasúti menetrend), onnan autóbusszal Tiszabecsre.
Visszautazás: vonattal Tokaj vasútállomásról.

Indulás: Tiszabecs
Végállomás: Tokaj
Vízitúra táv: 202 km. Napi 5-7 órás túratávok.

 

Hasznos linkek

Tokaj város honlapja